Vegan paleo apple crumble pie

Yesterday was my 25th birthday, hurray! It was a beautiful day here in the Netherlands, and we had good company celebrating. Of course a birthday isn’t a party without cake, so into the kitchen I went. After spending about a week trying to decide between making a chocolate cake or an apple pie, I chose to just make both. Even though the making of the apple pie went a bit different than I had envisioned before, it turned out great! I don’t specifically eat paleo, but my mother-in-law does, so I made this cake knowing that if she could eat it, I could as well. The pie also ended up being vegan – which wasn’t something I had initially planned, but it just didn’t need any eggs, and there are worse things you pie could ‘accidentally’ end up being than vegan, right?

Gisteren werd ik vijfentwintig jaar, hoera! Het was een prachtige dag en we hadden goed gezelschap om het te vieren. Natuurlijk is een verjaardag pas een feestje met taart, dus dook ik de keuken in. Na een week wikken en wegen tussen een chocoladetaart en een appeltaart besloot ik ze gewoon allebei te maken. Het maken van de appeltaart ging wat anders dan gepland, maar toch werd de taart fantastisch. Ik eet niet specifiek paleo, maar mijn schoonmoeder wel, dus maakte ik deze taart zo dat zij ‘m kon eten, en ik dus automatisch ook. De taart werd ook nog eens veganistisch – iets dat ik niet had gepland, maar hij had gewoon geen eieren nodig, en er zijn ergere dingen die een taart kan zijn dan ‘per ongeluk’ veganistich, toch?

This cake is the result of time-pressured kitchen improvisations gone right, and how often does that happen? In my kitchen, almost never. Normally when I make a paleo cake crust, I put dates in the bottom for stickiness and sweetness, but I turned out to be out of dates. Eeks, panic! I contemplated using raisins instead, but because I only had enough to put into the filling of the cake, that wasn’t an option. Then, I discovered some dried apricots in the pantry. I was a bit hesitant to use them because they are far less sweet and have such a different taste than dates, but because I didn’t want to run to the store for new dates, I just went with it and hoped for the best. And the best did happen: the taste of the apricots proved to go well with the tartness of the apples, and the pie turned out delicious.

Deze taart is het resultaat van gehaaste keukenimprovisaties die goed uitpakten, en hoe vaak gebeurt dat nou? In mijn keuken in ieder geval bijna nooit. Normaal gesproken doe ik dadels in paleo taartbodems vanwege hun plakkerigheid en zoetheid, maar ik bleek ze niet meer in huis te hebben. Oei, paniek! Ik overwoog om dan maar rozijnen te gebruiken, maar omdat ik daar maar net genoeg van had voor in de vulling van de taart was dat geen optie. Toen ontdekte ik wat abrikozen in de kast. Ik twijfelde of ik ze zou gebruiken, want ze zijn veel minder zoet en hebben een heel andere smaak dan dadels, maar omdat ik niet naar de winkel wilde voor nieuwe dadels besloot ik het er maar op te wagen en te hopen op het beste. En het beste gebeurde, want de smaak van de abrikozen bleek heel goed samen te gaan met de friszure appels, en de taart werd verrukkelijk.

wpid-img_20150828_134413.jpg

VEGAN PALEO APPLE CRUMBLE PIE / VEGANISTISCHE PALEO APPEL-KRUIMELTAART

Ingredients

  • 6 apples
  • 3 cups almond flour
  • 1/2 cup melted coconut oil
  • 1 cup raisins
  • 1 cup dried apricots
  • 2 tablespoons speculaas-spices (speculaas is a Dutch cookie that – as far as I’ve heard it being descibed – tastes like gingerbread. The spicemix contains, amongst other things, cinnamon, ginger and nutmeg. From what I can find, speculaas spices seem to resemble gingerbread spices, but I have no expierence with the latter. I will post a recipe for speculaas spicemix in the future, as it is often used in the Netherlands for baking Sinterklaas treats in the winter.)
  • 2 tablespoons cinnamon
  • 1 teaspoon vanilla-extract
  • pinch of salt

Ingrediënten

  • 6 appels
  • 3 cups amandelmeel (= 300 gram)
  • 1/2 cup (= 125 ml) gesmolten kokosolie
  • 1 cup rozijnen (= twee goede handen vol)
  • 1 cup abrikozen
  • 2 el speculaaskruiden (hier zal ik binnenkort een recept voor plaatsen, maar met gekochte speculaaskruiden is natuurlijk niets mis)
  • 2 el kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • snufje zout
  1. Preheat your oven to 180° C/360° F.
    Verwarm je oven voor op 180° C.
  2. In a foodprocessor, add almond flour, apricots, spicemix and salt. Pulse until the apricots have disintegrated into tiny pieces not much bigger than the flakes of almond flour. This comes down to the structure of coarse sand.
    Doe het amandelmeel met de abrikozen, speculaaskruiden het zout in een keukenmachine. Maal totdat de abrikozen in stukjes niet veel groter dan het amandelmeel uit elkaar zijn gevallen. Dit komt neer op de structuur van grof zand.
  3. Add the melted coconut oil and pulse until combined into a sticky, slightly crumbly mixture. Take 2/3 of this mixture and scoop it into a greased 24-centimeter (9,5 inch) wide cake tin. Distribute evenly and press into a solid bottom with the back of a spoon. Pre-bake the bottom for 10 minutes while you proceed to the next step.
    Voeg de gesmolten kokosolie toe en laat de keukenmachine het geheel mengen tot een plakkerig, licht kruimelend geheel. Neem daar 2/3 van en schep het in een ingevette springvorm van 24 centimeter. Verdeel het gelijkmatig en druk het met de achterkant van een lepel tot een stevige bodem. Bak deze bodem voor 10 minuten terwijl je verder gaat met de volgende stap.
  4. Peel your apples, cut away the centers and cut the rest into thin (about 0,5 cm/ 1/4 inch) pieces. Mix them well with the cinnamon and raisins.
    Schil de appels, snijd de klokhuizen eruit en snijd de rest in dunne (ongeveer 0,5 cm) plakjes. Meng ze goed met de kaneel en rozijnen.
  5. Get your pie bottom out of the oven and distribute the apple mixture over it. Add vanilla extract to the remaining crust mixture in your food processor and combine well. Then, use your fingers to crumble this mixture over the apples on top of the pie. Cover the entire thing, and then bake it for 45 minutes until the crumble mixture on top is golden brown and cripsy. Serve warm or cold, and enjoy with or without whipped cream or ice cream.
    Haal de taartbodem uit de oven en verdeel het appelmengsel er overheen. Voeg vanille-extract toe aan het resterende korstmengsel in de keukenmachine en meng het goed. Gebruik nu je vingers om dit mengsel over de appels op de taart te verkruimelen. Bedek de hele bovenkant van de taart en bak de taart dan 45 minuten tot de kruimels op te taart goudbruin en knapperig zijn. Serveer warm of koud, en geniet ervan met of zonder slagroom of een bolletje schepijs.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s