Bitterzoete rucola-salade

Gisteren aten we de Lemony Roasted Potatoes uit het kookboek Veganomicon (aanrader! Zowel het kookboek als dat recept!). Goed als dat gerecht is vond ik het toch wat kaal om alleen dat te eten en daarom improviseerde ik een salade bij elkaar. Ik deed wat groenten die we nog hadden liggen bij elkaar in een kom, maakte een snelle dressing, en toevallig was het nog een succes ook. Een heus recept wil ik dit daarom niet noemen; ik heb niet eens gemeten hoeveel er van alles in ging, maar desondanks wil dit non-recept niet voor me houden.

We hadden nog een knol venkel liggen waarmee nog wat moest gebeuren voor hij zou vergaan. We houden hier wel van venkel – in ieder geval als hij warm is. In een roomsausje, bijvoorbeeld, of in een fijne winterse ovenschotel. Dat venkel ook rauw heel lekker is wist ik wel, maar ik had er nog nooit zelf wat mee gedaan. Dus aangezien we al een hoofdgerecht hadden ging de venkel dit keer rauw in de salade. Een succes! Ik deed rucola in een kom en sneed de stengels van de venkel af. De knol ging in dunne plakjes bij de rucola, net als een flinterdun gesneden rode ui. Ik deed er wat plakken Parmezaanse kaas overheen (plakken werken hier denk ik beter dan geraspte Parmezaan, want zo kan de smaak van de kaas tenminste opboksen tegen de pittige smaken van de rucola, ui en venkel) en strooide er ter garnering nog wat venkelloof overheen. Tenslotte maakte ik een dressing van wat honing, mosterd, dille en lauw water om het geheel goed te laten mengen. De honing in de dressing voegde net een beetje zoetigheid toe aan al die sterke smaken; heerlijk!

Niet alleen was ik heel tevreden over de salade en de manier waarop je alle ingrediënten goed kon proeven, hij combineerde ook nog eens goed met de aardappeltjes. Lekker zomers, nu het nog kan!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s