De Gillende Keukenprins kookt: omelet du fromage

Eieren. Ik heb er een beetje een haat-liefde relatie mee: soms eet ik tijden geen eieren, soms ineens iedere dag. Of ze dan gekookt of gebakken zijn maakt me niet zoveel uit. Hoewel, ik was nooit zo’n fan van omeletten. Totdat de Gillende Keukenprins met dit recept op de proppen kwam. Deze omelet is zo machtig en zó lekker dat hij in z’n eentje prima geschikt is als stevige lunch of goed ontbijt. Je hebt er bovendien niet eens zoveel voor nodig om ‘m te maken, hooguit wat geduld en een beetje oefening. Want zoals de Gillende Keukenprins zegt: “Het komt voornamelijk aan op de techniek”.

Omelet du fromage


Die techniek waar de Gillende Keukenprins het over heeft bestaat vooral uit geduld hebben. Het gaat namelijk mis als je te snel wil en het vuur te hoog hebt of het ei te vroeg probeert te keren. Hij heeft een aantal pogingen nodig gehad om de omelet perfect te krijgen, maar, zo zegt hij, als je eenmaal doorhebt hoe het moet is er eigenlijk geen kunst meer aan. Omdat we allebei zo dol zijn op dit recept – dat voor degenen die niet zo gek op kaas zijn ook prima zonder is te maken – deelt hij graag hoe hij ‘m maakt.

IMG_20140530_144814

OMELET DU FROMAGE
INGREDIËNTEN
  • 3 eieren
  • 1 el boter
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl peterselie
  • plakken kaas

+ garde, koekenpan, spatel (liefst flexibel), kommetje

BEREIDING

1. Klop de eieren in een kommetje los tot een homogeen mengsel.

2. Laat op laag vuur de boter in de koekenpan smelten. Niet alle boter hoeft gesmolten te zijn voor je de eieren toevoegt; er moet genoeg boter gesmolten zijn om een laagje over de bodem van de pan te vormen.

3. Doe de losgeklopte eieren in de koekenpan en blijf het mengsel continu roeren tot er damp vanaf komt. Dit is het geduld-gedeelte, maar deze stap is essentieel voor het slagen van de omelet. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat het eiermengsel goed warm is voor je het laat stollen, waardoor je geen klontjes in je ei krijgt. Te hard roeren bestaat volgens de Gillende Keukenprins niet: “Als het ei ondanks het roeren aan de bodem van de pan plakt roer je óf niet hard genoeg, óf staat je vuur te hoog”. Wanneer de eieren dampen kun je het zout toevoegen. Meng dat goed door de eieren en stop dan met roeren zodat het ei kan stollen. Strooi de peterselie nu over het ei heen.

4. Zodra het ei begint te stollen – dit gebeurt meestal vanuit het midden – kun je de plakken kaas erop leggen. Leg ze over de middenlijn van de omelet; straks vouw je je ei namelijk in drieën. Kaashaters slaan deze stap uiteraard over. Verplaats de pan over het vuur zodat de omelet overal goed stolt. Nu mag, als je geduld op begint te raken, het vuur wel iets hoger.

5. Probeer voorzichtig het ei langs de randen los te maken. Vouw dan de omelet in drieën door de zijkanten van het ei over de kaas heen te leggen. Keer de hele omelet nog eens ondersteboven om alles goed door te laten garen.

6. Tijd om te serveren. Heerlijk in z’n eentje, of op een paar goede plakken (glutenvrij) brood.

Dit is dus het hele eiereneten! Eet smakelijk!

Advertisements

One Reply to “De Gillende Keukenprins kookt: omelet du fromage”

  1. Maar wat is het nu? “Omelet” is Nederlands, dus zou het een kaasomelet kunnen zijn. Maar “fromage” is Frans en dan is Omelette au Fromage weer logisch. Het venijn zit hem in dat “du” – geen idee wat dat daar moet. Nu weet ik dus niet wat ik gemaakt heb en wat deze boer niet kent…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s