Openingsfeestje (mét chocoladecake)

Feest! text3006 is online! En dat vieren we, met slingers en met cake, want elk feest is beter met slingers en cake. Dus pak een stoel, schuif gezellig aan, en neem een plakje van deze heerlijke glutenvrije chocoladecake. (En lees verder als je ook wil weten hoe je ‘m maakt!)
vlaggetjes
chocoladecake

Deze cake is een gevalletje van ‘per ongeluk gelukt’. Nou zul je mij daar niet over horen klagen, hoor, maar toen ik ‘m maakte stond ik zelf wel een beetje perplex van hoe goed ‘ie was geworden. Het recept was namelijk een probeersel, geïnspireerd door drie recepten die ik erg lekker vind: de havermout appelcake van Puur Suzanne, de paleo-brownies van Elana’s Pantry en deze goddelijke taart van Glutenfree Goddess. Ik mikte op goed geluk verschillende elementen uit deze recepten bij elkaar en toen had ik ineens een chocoladecake die lekker luchtig en niet droog is, boordevol chocoladesmaak, rozijnen, en met een vleugje koffie. Een geslaagd experiment, als je het mij vraagt. Wil je ook experimenteren? Hier is het recept!

ingrediënten

CHOCOLADE-KOFFIECAKE
INGREDIËNTEN
  • 100 gram gierstvlokken
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • een handjevol rozijnen
  • 100 gram ontpitte dadels
  • 150 gram pure chocolade
  • 1 vanillestokje
  • 1/2 tl baking soda
  • 120 ml gesmolten kokosolie
  • 180 ml sterke hete koffie
  • 3 eieren
  • 2 el rijstmeel (niet op de foto)

+ oven, keukenmachine, weegschaal, maatbekers, cakeblik, spatel, satéprikker

 BEREIDING

1. Laat de rozijnen ca. 20 minuten wellen in warm water, hete koffie of in rum. Giet ze daarna af en vermeng ze met het rijstmeel. Dit zorgt ervoor dat de rozijnen niet massaal naar de bodem van je cake zakken maar dat ze in het beslag blijven hangen.

2. Maal in de keukenmachine de gierstvlokken, het amandelmeel, de geraspte kokos en de baking soda tot een zo fijn mogelijk poeder. Voeg dan de dadels en de (in stukken gebroken) chocolade toe, en maal zo fijn mogelijk.

3. Schraap het vanillestokje uit en voeg de vanille toe. Nog even malen om de boel goed te mengen.

4. Voeg de eieren toe en laat de keukenmachine die even goed door het mengsel mixen. Giet dan de hete koffie en de gesmolten kokosolie toe, en laat de keukenmachine het geheel tot een glad beslag mengen. Door de koffie en de kokosolie verandert de brei in je keukenmachine ineens in een beslag. Dit beslag lijkt misschien wat dun, maar doordat de kokosolie na het bakken ook weer stolt komt alles uiteindelijk goed.

5. Schep de rozijnen door het beslag en giet het beslag dan in een ingevette bakvorm. Bak de cake in 40 minuten op 180 graden. Wanneer je met een satéprikker in de cake prikt komt die er iets vochtig uit, dat komt door de nog gesmolten kokosolie. Het is niet de bedoeling dat er nog beslag van je prikker afdruipt; in dat geval heeft de cake nog iets langer nodig.

6. En dan nu het – voor mij in ieder geval – moeilijkste: laat je heerlijk geurende cake minstens 2 uur afkoelen voordat je ‘m uit de bakvorm  probeert te halen. Echt waar, als je het eerder probeert verandert je mooie cake in een hoopje kruimels. Hele lekkere kruimels, dat dan weer wel.

Smakelijk!

Advertisements

2 Replies to “Openingsfeestje (mét chocoladecake)”

  1. Gefeliciteerd! Ook met de geboorte van je kindje (beetje laat maar toch). Ik ben benieuwd naar al je volgende posts! Deze ziet er alvast heel lekker uit. :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s